Η CURRENT Athens είναι μία πλατφόρμα μη ιεραρχικής προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Fragile Nets // Last chance to see

Επιμέλεια: Ελένη Ρήγα
Είσοδος: Δωρεάν
Κλείσιμο: 12.05.2018, 20:00

20:00-00:00

Προσθήκη στο ημερολόγιο 2018:05:12 20:00:00 2018:05:12 20:00:00 Europe/Athens Fragile Nets // Last chance to see Fragile Nets // Last chance to see - More informations on /el/events/event/1269-fragile-nets-last-chance-to-see Stoa 42 Ελένη Ρήγα

Tο Σάββατο 12 Μαίου, η Stoa 42 αποχαιρετά την έκθεση Fragile Nets με ένα πάρτυ. Σας περιμένουμε!
Η έκθεση καταπιάνεται με τις αστικές οικολογίες, δηλαδή τα εύθραυστα δίκτυα σχέσεων και αλληλεπιδράσεων στο κέντρο της Αθήνας με σημείο εκκίνησης τα κλειστά μεταλλικά ρολά των καταστημάτων της στοάς 42.
Το πλέγμα δηλώνει οποιοδήποτε δίκτυο, οποιωνδήποτε διαστάσεων κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Xρησιμοποιείται συχνά στη φυσική για να περιγράψει φυσικά φαινόμενα και την αλληλεπίδρασή τους, όπως η βαρύτητα ή τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Στο επίκεντρο της έκθεσης Fragile nets, βρίσκεται το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του πλέγματος σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η αστική πραγματικότητα. Ως σημείο εκκίνησης χρησιμοποιείται ο ίδιος ο εκθεσιακός χώρος, ένα παλιό κατάστημα με φωτογραφικά είδη, το οποίο λειτούργησε για 40 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας και έκλεισε όπως και όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις της στοάς με την αλλαγή της τεχνολογίας, το πέρασμα από την αναλογική στη ψηφιακή φωτογραφία, αλλά και την οικονομική κρίση. Η παρέμβαση των δύο νεαρών καλλιτεχνών στο χώρο είναι αποτέλεσμα στενής παρατήρησης της μετατροπής του αστικού τοπίου και μελέτης της ψυχολογίας των κατοίκων της πόλης. Tα δίκτυα ανθρώπων και διηγήσεων δημιουργούν εύθραυστες αστικές οικολογίες, αλληλοσυνδεόμενες και αλληλεξαρτώμενες.
Η εικόνα των κατεβασμένων σιδερένιων ρολών αναδεικνύεται στη νέα στερεοτυπική εικόνα της Ελλάδας και έρχεται σε αντιπαραβολή με τις διαφημίσεις του ΕΟΤ. Τα σιδερένια ρολά έχουν διττό ρόλο: από τη μία πλευρά, εξασφαλίζουν την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας απέναντι στις διαδηλώσεις που κυριαρχούν στο κέντρο της Αθήνας και επομένως την αίσθηση σιγουριάς, άνεσης και κοινωνικού στάτους. Από την άλλη, μας υπενθυμίζουν τον έλεγχο μιας πατριαρχικής και καπιταλιστικής κοινωνίας, την αστυνόμευση, την συνεχή παρακολούθηση με σύγχρονα μέσα. Αυτά τα καταστήματα δείχνουν να είναι σε μια κατάσταση αναμονής, περιμένοντας ένα συνεχώς αναβαλλόμενο αύριο.

Fragile Nets // Last chance to see