Η CURRENT Athens είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Εξώφυλλα: #16 Αλέξανδρος Κακλαμάνος

cross section archive

Μαυρομιχάλη 102, 11472 Αθήνα

Το Αντιμνημείο

Είσοδος: Δωρεάν
Εγκαίνια: 19.11.2021, 19:30
19.11.2021-23.01.2022
Προσθήκη στο ημερολόγιο 2021:11:19 19:30:00 2022:01:23 17:57:00 Europe/Athens Το Αντιμνημείο Το Αντιμνημείο - More informations on /el/events/event/3401-to-antimnimeio cross section archive

Ένα συνέχες αδιέξοδο που διατηρεί ένα αρχέτυπο από µπετόν.

Το cross section archive σας καλοσορίζει στην έκθεση Το Αντιµνηµείο και στην πρώτη παρουσίαση της νέας του έκδοσης Document, παρουσιάζοντας το ετήσιο θέµα για το 2021-22.

Η έκθεση παρουσιάζει την εγκατάσταση ‘Αίτηµα Για Χαρακτηρισµό Μνηµείου’(Application For A Monument) από την Μαρία Λαλού και τον Skafte Aymo-Boot µαζί µε το κείµενο Απαρχαιοµένη Πρόοδος (Obsolescent Progress)της Brooke Holmes. Το έργο επικοινωνεί για πρώτη φορά την περίπτωση του πιο εµβληµατικού σκελετού από σκυρόδεµα στην περιοχή της Αττικής, µαζί µε την έκθεση επιχειρηµάτων των Λάλου και Aymo-Boot για τη διατήρησή του στη σηµερινή του κατάσταση ως τον αρχετυπικό σκελετό της κτηριακής τυπολογίας της πολυκατοικίας. Η εγκατάσταση διαρθρώνεται από στοιχεία που υποβλήθηκαν µε την επίσηµη αίτηση στην Εφορία Νεωτέρων Μνηµείων στο Ελληνικό Τµήµα Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, η οποία ανταποκρίνεται σε συγκεκριµένα άρθρα και παραγράφους του νόµου Ν.3028-2002, ισχυριζόµενοι τη σηµασία του συγκεκριµένου σκελετού απο µπετόν, για το οποιο ζητούν τη διατηρητέα υπόστασή του και την ανακήρυξή του ως µνηµείο. Κεντρικό στοιχείο της επιχειριµατολογίας είναι η ολοκληρωµένη κτηριακη έρευνα που καταγράφει µε ακρίβεια τη δοµή του σκυροδέµατος µε µέγάλη λεπτοµέρεια, χρησιµοποιώντας την σύγχρονη τεχνική αρχαιολογικής καταγραφής [ψηφιακή σάρωσης] κτηρίου µε 3D λέιζερ.

Το κείµενο τη Brooke Holmes ‘Απαρχαιοµένη Πρόδος’, παραθέτει γεγονότα, χρονικά και τις επιδράσεις ‘του τώρα’ παρουσιαζοντας µαζί την θέση µίας Μεταταξικής, επιχειρήµατολογόντας για το διατηρητέο, ανταποκρινόµενη στο θέµα του Αντιµνηµείου, ως προσκεκληµένη του cross section archive για το 2021-22. Το κείµενο της Brooke Holmes παρουσιάζεται στο πρώτο τεύχος Document, την ετησια εκδοση του cross section archive που θα παρουσιαστεί στα εγκαινια ης έκθεσης.

Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Νοεµβρίου ώρα: 19.30 - 22.00
Διάρκεια Έκθεσης: 19 Νοεµβρίου 2021- 23 Ιανουαρίου 2022

‘Application for A Monument’, απο την Μαρία Λάλου & τον Skafte Aymo-Boot
Κατασκευή από ξύλο, video essay σε οθόνη, ορθοφωτογραφίες σε Hahnemuhle photo matt fibre, προβολή video τρισδιάστατου ψηφιακού µοντέλου, εκτυπώσεις Α4.
Εκτέλεση ψηφιακής αρχαιολογικής καταγραφής του κτηρίου από την αρχιτέκτονα Εφφιµία Λιανου και τον αρχιτεκτονα-επιτιµο καθηγητη Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας & Συντηρησης Μνηµειων TAM-ΔΠΘ, Νικόλαο Λιανό. ‘Obsolescent Progress’ κείµενο απο την Brooke Holmes.

Το Document σχεδιάζεται και τυπώνεται σπο το Friends Make Books.

Η εγκατάσταση θα είναι θεάσιµη καθηµερινά, µεταξύ 18:00-24:00, από τον δηµόσιο χώρο της διασταύρωσης των οδών Μαυροµιχάλη και Ισαύρων, έως τις 23 Ιανουαρίου 2022.
Η έκδοση του Document παραλαλβάνεται κατόπιν ραντεβού από το cross section archive (γράψτε µας στo [email protected]) ή µε παραγγελία στο http://cross-section-archive.org

Η εικαστική έρευνα για Το Αντιµνηµείο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού περισσότερες πληροφορίες cross section archive είναι ένας χώρος σύµπραξης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής. Οι δράσεις της διερευνούν τη σχέση ανάµεσα στην πολιτιστική παραγωγή και την αρχιτεκτονική ανάπτυξη γύρω από τα φαινόµενα που συµβαίνουν στη διασταύρωση αυτών και πώς αυτά παρεµβαίνουν τα ιστορικά γεγονότα, τα πολιτικά κινήµατα και πώς οι συνθήκες αυτές επιρρεάζουν, συµπαράγουν και κατευθύνουν. Με βάση την έρευνα της πολιτικής του αστικού τοπίου, προσκαλεί επισκέπτες / ερευνητές από πεδία οπως λογοτεχνία, την πολιτική, τις κοινωνικές επιστήµες, την ιστορία, την αρχαιολογία, φιλοσοφία αλλα και απο τις εικαστικές τέχνες και την αρχιτεκτονική να συµβάλουν στην αποκάλυψη κρυφών σηµείων της συγχρονης πόλης.

Η Μαρία Λάλου είναι Ελληνίδα εικαστικός. Τα έργα της βασίζονται στην διαρκώς εξελλισόµενη έρευνα στον ρόλο των θεσµών και των εργαλείων τους, αντιστοιχως και τον θεσµό της Τέχνης σε διάλογο µε τον ρόλο της εικαστικού και τον ‘πολιτικό ρόλο’ του θεατή. Από την µικρή κλίµακα του αντικειµένου χώρου, µεταβαίνει στην κλίµακα γλυπτικών εγκαταστάσεων, πολλαπλών χώρων και επεµβάσεων στον αστικό χώρο, µέσω παραγωγής film, performance, σκηνοθέτηµένων αλγορίθµων, διαγραµµατικών σχεδίων και κειµένων. Της έχουν απονεµηθεί σειρά βραβείων και χορηγιών, παρουσιαζοντας το έργο της διεθνώς σε εκθέσεις, εκδόσεις και διαλέξεις. Έχει εκδόσει δύο µονογραφίες; the camera (2019, Dolce Publications, Athens) και [θέατρο] (2015 Onomatopee, Eindhoven). 2017-18 ήταν artist-in-residence στο προγραµµα International Studio and Curatorial Program (ISCP) στην Νέα Υόρκη. Πρόσφατα έργα της έχουνε παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Αθήνα), στο Printed Matter (New York), Vilem Flusser Archive (Berlin) και στην LIMA-Institute for Media Art (Amsterdam)µεταξύ αλλων. http://reaction-lalou.com

Ο Skafte Aymo-Boot είναι Δανός αρχιτέκτονας. Το 2009 ίδρησε τους NEZU AYMO architects, και από το 2019 είναι συνέταιρος στην OP – Open Platform. Μέσω της έρευνας και της µη συµβατικής σκέψης αναπτύσσει νέες ιδέες µε τη µορφή κτιρίων, αστικών σχεδίων, εσωτερικών χώρων και χωρικών εννοιών. Έχει πραγµατοποιήσει έργα ποικίλου εύρους εφαρµογών, και το έργο του έχει κερδίσει πολλά πρώτα βραβεία και χορηγίες. Σηµαντικό µέρος της πρακτικής του είναι η συνεργασία µε καλλιτέχνες που εργάζονται στην αλληλεπίδραση µεταξύ αρχιτεκτονικής και εικαστικής τέχνης, µε πλήθος µόνιµων έργων και προσωρινών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη και την Ασία. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε διαλέξεις µεταξύ άλλων στην Βασιλική Ακαδηµία της Κοπενχάγης, στο Εθνικό Πανεπιστήµιο της Μποκοτά, στο TU του Ντέλφτ και στην Διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής του Ρότερνταµ. www.nezuaymo.com

Από το 2012, οι Λάλου και Aymo-Boot , δουλέυουν µαζί πάνω στο έργο [UN]FINISHED µια συνεχής αρχειακή έρευνα για τα ηµιτελή τσιµεντένια κτίρια της Αθήνας, εµπλέκοντας τον θεατή σε µια διαδικασία ιστορικής, κοινωνικής και πολιτικής προβολής τµήµατατων από το κενό της ιστορίας της πόλης. [UN]FINISHED εχει παρουσιαστεί µεταξύ άλλων στο ETH της Ζυρίχης (CH) στο IUAV της Βενετίας(IT), The Symptom Project - Αµφισσα (GR) Green Park ΑΘήνας (GR) και στο UNIDEE/Fondazione Pistoletto (IT).Το 2020 ίδρυσαν αρχείο διατοµής στην Αθήνα. Οι Λάλου & Aymo-Boot, εκδίδουν την Ανοιξη 2021 το πρώτο του βιβλιο απο κοινου µε τιτλο [UN]FINISHED - Άτλαντας Των Ηµιτελών Κτιρίων Της Αθήνας - Μια Ιστορία Κρυµµένων Αντιµνηµείων, µε τον εκδοτικό οικο Jap Sam Books στην Ολλανδια, και την υποστηριξη των ιδρυµατων Iωαννου Κωστοπούλου και του Danish Art Institute. Θα είναι γενικά υπεύθυνοι για την πραγµατοποίηση της έρευνας και την παραγωγή της έκθεσης. http://un-finished.org

Η Brooke Holmes είναι η Robert F. Goheen Καθηγητρια στις Ανθρωπιστικές Επιστήµες, Καθηγητρια Κλασικών και Διευθυντρια του Διεπιστηµονικού Προγράµµατος PhD στις Ανθρωπιστικές Επιστήµες του Πανεπιστηµίου του Princeton. Είναι η συγγραφέας του “The Symptom and the Subject “(Princeton, 2010) και του “Gender: Antiquity and its Legacy” (Οξφόρδη, 2012), έχει συνεπιµεληθεί τρεις τόµους-Aelius Aristides between Greece, Rome, και the Gods (Brill, 2008); Dynamic Reading (Oxford, 2012); and The Frontiers of Ancient Science (de Gruyter, 2015). Συνέλαβε το πολυ-συγγραφικό και πειραµατικό βιβλίοκαι την έκθεση Liquid Antiquity (DESTE, 2017) που πραγµατοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα. Η Holmes έχει κληθεί να συµβάλει στην έρευνα µε µια κριτική αντανακλαστική έκθεση.

Το Αντιμνημείο