Η CURRENT Athens είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Εξώφυλλα: #16 Αλέξανδρος Κακλαμάνος

Γκαλερί Art Zone 42

Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, 11635 Αθήνα www.artzone42.gr Οδήγησέ με

SΗE

Είσοδος: Δωρεάν
Εγκαίνια: 18.11.2021, 20:00
18.11.2021-11.12.2021
Προσθήκη στο ημερολόγιο 2021:11:18 20:00:00 2021:12:11 23:29:00 Europe/Athens SΗE SΗE - More informations on /el/events/event/3406-sie Γκαλερί Art Zone 42 Νικολένα Καλαϊτζάκη

Την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. εγκαινιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση του εικαστικού δημιουργού Γιάννη Στεμπίλη με έργα σκαλισμένα και λαξευμένα σε μέταλλο υπό τον τίτλο ‘SΗE’, που αποτελεί ουσιαστικά μια ωδή στη Γυναίκα ως Σύμβολο, Μάνα, Θεότητα, Γεννήτορα.

Η Ιστορικός της Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, σημειώνει για το έργο του εικαστικού, Γιάννη Στεμπίλη:

Ιδανικές και άφθαρτες, από την φλογισμένη μήτρα της αθανασίας πλασμένες, αναδύθηκαν μια μέρα ή νύχτα, σε μια εποχή, μέσα από της ζωής το φως. Γυναίκες, που από της ιστορίας, το παρελθόν και το παρόν, το διάβημα, μ’ άθραυστη βιάση, πέτυχαν να κατακτήσουν, με την κυριαρχική τους ορμή, τους παγκόσμιους θρόνους του αιώνιου. Για άλλους, μικρές, μεγάλες, γι’ άλλους, αφηγήσεις, μοναδικές ιστορίες, ξεχωριστών γυναικών, ζωντανεύουν, μέσα από τα πορτρέτα τους, και πρωταγωνιστούν, στην ατομική εικαστική έκθεση του Γιάννη Στεμπίλη, που φέρει τον τίτλο: “SHE”.

Μεταλλικές, γεμάτες χρώμα, πυρωμένες, ξεπροβάλλουν λαξευμένες, σαν ανασαίνουν, μέσα στους παιχνιδιάρικους ρυθμούς και την αστραφτερή, εκκεντρική λάμψη της ποπ αρτ παράδοσης που αποζητά να τραβήξει, εξαρχής, το βλέμμα. Αποτυπώνονται εικονιστικά, στο στιγμιαίο αντιπροσωπευτικό της ύπαρξης τους, και υπενθυμίζουν, για μια ακόμη φορά, στον θεατή, τους λόγους και τις αιτίες της αδιαμφισβήτητης τους υπεροχής• με μια σαγήνη, ομορφιά ή φαντασία, που κόβει την ανάσα.

Έτσι λοιπόν, ο εικαστικός, μέσα από την τέχνη του, και μέσα από την προσωπική του οπτική, ιδιάζουσα τεχνική απόδοση και θεώρηση, έχει επιλέξει να μας επανασυστήσει, διεθνούς φήμης γυναίκες, κορυφαίες προσωπικότητες των Τεχνών, της Πολιτικής και των Γραμμάτων, που έχουν αφήσει, με τη ζωή και το έργο τους, το ανεξίτηλο στίγμα τους, στον παγκόσμιο χάρτη της ιστορίας.

Ανάμεσα στις γυναίκες αυτές, πρωτοστατούν: η κορυφαία Ελληνίδα, σοπράνο του 20ου αιώνα, Μαρία Κάλλας, η Εβραία φιλόσοφος, μαρξίστρια πολιτική θεωρητικός και επαναστάτρια, Ρόζα Λούξεμπουργκ, αλλά και η Μαρία Παντίσκα, η ξακουστή, μαυροφορεμένη «γυναίκα από το Δίστομο», που έχει φωτογραφηθεί, καθώς θρηνεί τέσσερις μήνες μετά από την μεγάλη σφαγή (Ιούνιος του 1944). Πλάι σ’ αυτές, βρίσκουμε γυναίκες, όπως είναι: η Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια, πρώην μοντέλο και πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF, Μία Φάροου, η τραγουδίστρια της ποπ, Κιμ Γουάιλντ και η μούσα του Αλμοδόβαρ, Ισπανίδα ηθοποιός, Ρόσι ντε Πάλμα.

Πέρα από εκείνες όμως, τις δοξασμένες, μιας που η φύση της ποπ αρτ κουλτούρας το επιτρέπει, ο εικαστικός, διευρύνει το πεδίο της δημιουργικής του εμβέλειας, προσθέτοντας τολμηρές συνθέσεις που απεικονίζουν το γυμνό γυναικείο σώμα, ως έχει. Αθώα προκλητικό, βαθιά ερωτικό, σαν βγαλμένο από το φαντασιακό, το χάδι και το σάρκινο αίμα που κυλάει στις φλέβες μιας ερωτικής ποίησης. Κάπου μεταπλάθει και την Μόνα Λίζα.

Νικολένα Καλαϊτζάκη, 

Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελήτρια, 

ΜΑ Δημοσιογράφος,

Μέλος AICA Ελλάδος

SΗE