Η CURRENT Athens είναι μία πλατφόρμα μη ιεραρχικής προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Εξώφυλλα: #17 Δήμητρα Κονδυλάτου

Sub Rosa

Είσοδος: Δωρεάν
Εγκαίνια: 17.06.2022, 16:00
18.06.2022-22.12.2022

Τρίτη-Σάββατο:11:00-18:00
ή κατόπιν ραντεβού

Προσθήκη στο ημερολόγιο 2022:06:17 16:00:00 2022:12:22 23:00:00 Europe/Athens Sub Rosa Sub Rosa - More informations on /el/events/event/3778-sub-rosa ARCH Athens

Το ARCH µε χαρά ανακοινώνει την έκθεση Sub Rosa της εικαστικού Joanna Piotrowska και του στούντιο Formafantasma.

Το 2015, ταξίδεψα στο Ναγκόρνο-Καραµπάχ, µια αµφισβητούµενη περιοχή µεταξύ Αρµενίας και Αζερµπαϊτζάν. Μετά από λίγες ηµέρες, εξερευνώντας και φωτογραφίζοντας, έφτασα στο Άγκνταµ και αργότερα στο Στεπανακέρτ, όπου κατηγορήθηκα για κατασκοπεία και υποβλήθηκα σε ανακρίσεις από την τοπική στρατιωτική αστυνοµία. Μετά τις ανακρίσεις, µε άφησαν ελεύθερη και µου είπαν να συνεχίσω να φωτογραφίζω. Tαραγµένη από τις εµπειρίες των ανακρίσεων και γνωρίζοντας ότι κάθε µου κίνηση παρακολουθούνταν, αποφάσισα να εστιάσω την προσοχή µου στο µόνο ασφαλές θέµα σε έναν τόπο στρατιωτικών συγκρούσεων - τα πανταχού παρόντα τριαντάφυλλα. -JP

Για πολλά χρόνια µετά το περιστατικό αυτό, η Piotrowska επιστρέφει στη φωτογράφηση των τριαντάφυλλων και τα αναλογίζεται στο πλαίσιο της παραµονής της στο Ναγκόρνο-Καραµπάχ. Εµπνευσµένη από τις διφορούµενες ιδιότητες της αίθουσας ανάκρισης ως σηµείο εκκίνησης, προσκάλεσε το design studio Formafantasma να συνεργαστούν στη µετάφραση αυτής της σύνθετης εµπειρίας σε αντικείµενα.

Το αποτέλεσµα της συνεργασίας είναι µια σειρά από “άντι” πλαίσια τα οποία περιέχουν τις εικόνες των τριαντάφυλλων της Piotrowska. Αυτά τα αντί-πλαίσια αντλούν στοιχεία, υλικά, και φόρµες που συναντά κανείς σε δωµάτια ανακρίσεων. Η αντίθεση φωτογραφιών και πλαισίων δηµιουργούν µια απειλητική ένταση και αναπαράγουν τις εγγενείς δυναµικές εξουσίας της ιστορία της.

Η Joanna Piotrowska (γεν. 1985) ζει και εργάζεται µεταξύ Λονδίνου και Βαρσοβίας. Σπούδασε φωτογραφία στο Royal College of Art του Λονδίνου και στην Ακαδηµία Καλών Τεχνών της Κρακοβίας. Η φωτογραφική της πρακτική επικεντρώνεται στις οικογενειακές δοµές και τη σχέση τους µε τα ευρύτερα συστήµατα - συµπεριλαµβανοµένης της πολιτικής, της οικονοµίας, της κοινωνικής και της πολιτιστικής ζωής. Εξερευνά το παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζοντας ανισότητες εξουσίας και ψυχολογικό δράµα και µεταφράζοντας οικείες χειρονοµίες και καθηµερινές συµπεριφορές σε νέα σενάρια - δίνοντάς τους µια σχεδόν καρικατουρίστικη ποιότητα.

Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε φηµισµένα ιδρύµατα όπως το BNKR, Μόναχο, Γερµανία (2021), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώµης, Ρώµη, Ιταλία (2020), η 10η Μπιενάλε του Βερολίνου, Βερολίνο, Γερµανία (2018), η Kunsthalle Wien, Βιέννη, Αυστρία (2018), το MoMA, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (2018), και η Hayward Gallery, Λονδίνο, Ηνωµένο Βασίλειο (2014), µεταξύ πολλών άλλων. Έχει πραγµατοποιήσει ατοµική έκθεση στην Kestner Gesellschaft, Ανόβερο, Γερµανία (2022), στο Museum Insel Hombroich, Neuss, Γερµανία (2021), στην Zachęta National Gallery, Βαρσοβία, Πολωνία (2020), στην Tate Britain, Λονδίνο, Ηνωµένο Βασίλειο (2019) και στην Kunsthalle Basel, Βασιλεία, Ελβετία (2019). Έργα της φιλοξενούνται στις µόνιµες συλλογές των Centre Pompidou, Παρίσι, Γαλλία; MoMA, Νέα Υόρκη, ΗΠ΄ και Tate, Λονδίνο, Ηνωµένο Βασίλειο, µεταξύ άλλων. Η τρίτη µονογραφία της “Stable Vices” εκδόθηκε από τον οίκο MACK Books, Λονδίνο (2021). Έργα της παρουσιάζονται στης τρέχουσα 59η ∆ιεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε της Βενετίας (2022), The Milk of Dreams, σε επιµέλεια της Cecilia Alemani. Τον Σεπτέµβριο 2022, έργα της θα συµπεριληφθούν στην 16η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Λυών, Γαλλία.

Οι Formafantasma (Andrea Trimarchi & Simone Farresin, έτος ίδρυσης 2009) είναι ένα σχεδιαστικό στούντιο το οποίο διερευνά τις οικολογικές, ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές δυνάµεις που διαµορφώνουν τον κλάδο του design σήµερα. Είτε σχεδιάζει για έναν πελάτη είτε αναπτύσσει έργα µε δική του πρωτοβουλία, το στούντιο εφαρµόζει την ίδια αυστηρή προσοχή στο πλαίσιο, στις διαδικασίες παραγωγής και στις λεπτοµέρειες. Η αναλυτική φύση της πρακτικής των Formafantasma µεταφράζεται σε σχολαστικά οπτικά αποτελέσµατα, προϊόντα και στρατηγικές. Τα έργα τους έχουν παρουσιαστεί, δηµοσιευθεί και φιλοξενούνται στη µόνιµη συλλογή διεθνών µουσείων, όπως το MoMA και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Art Institute του Σικάγο, το Victoria and Albert του Λονδίνου, το Musée National d’Art Moderne του Παρισιού, το Musée des Arts Décoratifs, το CNAP, το Fondation Cartier και το Centre Pompidou, το Stedelijk Museum του Άµστερνταµ, το MAK Museum της Βιέννης, το Centraal Museum της Ουτρέχτης, το Mudac Lausanne, το Mint Museum of Craft and Design της Βόρειας Καρολίνας, το Museo Maxxi της Ρώµης, το Vitra Design Museum, η National Gallery of Victoria της Μελβούρνης, η Triennale di Milano, το LACMA, το Textiel Museum του Tilburg και άλλα. Το στούντιο επιµελήθηκε τον εκθεσιακό σχεδιασµό της φετινής 59ης ∆ιεθνούς Έκθεσης Τέχνης στη Μπιενάλε της Βενετίας, The Milk of Dreams, σε επιµέλεια της Cecilia Alemani.


17 Ιουνίου 2022 (4:00 µ.µ. - 8:00 µ.µ.) 

∆ιάρκεια έκθεσης: 18 Ιουνίου 2022 - 22 ∆εκεµβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο (11:00 π.µ. - 6:00 µ.µ.) ή κατόπιν ραντεβού. 
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Sub Rosa