Η CURRENT Athens είναι μία πλατφόρμα μη ιεραρχικής προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Εξώφυλλα: #17 Δήμητρα Κονδυλάτου

Franca Sonnino. Thread, Sign, Space

Επιμέλεια: Simona Campus, Paolo Cortese
Είσοδος: Δωρεάν
Έκθεση: 15.10.2022, 18:00
15.10.2022-12.01.2023
28.02.2023
Προσθήκη στο ημερολόγιο 2022:10:15 18:00:00 2023:01:12 23:00:00 Europe/Athens Franca Sonnino. Thread, Sign, Space Franca Sonnino. Thread, Sign, Space - More informations on /el/events/event/3932-franca-sonnino-thread-sign-space Gramma_Epsilon Simona Campus, Paolo Cortese

FRANCA SONNINO (Φράνκα Σοννίνο) Νήμα, Σημάδι, Χώρος Το πρότζεκτ Franca Sonnino. Νήμα. Σημάδι. Χώρος, αποτελεί μια σύμπραξη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι (MUACC) και της Γκαλερί Gramma_Epsilon στην Αθήνα. Αποτελείται από δύο συμπληρωματικές εκθέσεις: την έκθεση MUACC, η οποία είναι αναδρομικού χαρακτήρα και εστιάζει στα βασικά στάδια και θέματα της έρευνας της καλλιτέχνιδας όπως αναπτύχθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, και την έκθεση της γκαλερί Gramma_Epsilon, η οποία εστιάζει στα πιο πρόσφατα έργα της.

Η έκθεση MUACC είναι η πρώτη προσωρινή έκθεση που πραγματοποιείται από το νέο μουσείο του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι. Στόχος των επιμελητών, Simona Campus και Paolo Cortese, είναι να προσφέρουν μια κριτική ματιά στην καλλιτεχνική σταδιοδρομία της Franca Sonnino, να την αντιστοιχίσουν ιστορικά με συγκεκριμένα εθνικά και διεθνή πολιτιστικά πλαίσια και να τονίσουν τις συνδέσεις με τη διαδικασία της επιβεβαίωσης των γυναικών στον κόσμο της τέχνης, μετά από αιώνες αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. Η εκθεσιακή διαδρομή στο Κάλιαρι παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα των έργων της Sonnino, από τους πρώτους πίνακές της, μέχρι τα έργα που διακρίνουν τη μετάβασή της στη χρήση του νήματος ως προνομιούχου μέσου έκφρασης και ως σημάδι υψίστης σημασίας. Ξεκινάει από τα έργα με τέμπερα των αρχών της δεκαετίας του 1970, στα οποία αναδύονται λεπτές και πυκνές χρωματικές υφές, παίζοντας με μικρές παραλλαγές στον τόνο, μέχρι τα έργα της σειράς Reti (Δίχτυα), όπου το νήμα δεν ζωγραφίζεται πλέον στον καμβά με σκοπό η καλλιτέχνιδα να μιμηθεί την υφή του, αλλά τοποθετείται στην επιφάνεια, στη φυσική του ιδιότητα, και καθορίζει τη σύνθεση του ίδιου του έργου. Σταδιακά γίνεται ολοένα και πιο εμφανές πώς η καλλιτέχνιδα διερευνά τα σημάδια πάνω και μέσα στον χώρο και πώς οι δημιουργίες της απεικονίζουν - όπως το θέτει η Mirella Bentivoglio - “το περιβαλλοντικό μέτρο της τέχνης της Sonnino”, σύμφωνα με το οποίο κάθε έργο εμβιεί μέσα στον χώρο που το υποδέχεται, τον διαπερνά και αποκτά μια τρισδιάστατη ύπαρξη. Τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της είναι τα τρισδιάστατα αντικείμενά της – γλυπτά και εγκαταστάσεις – από βαμβακερό νήμα τυλιγμένο σφιχτά γύρω από έναν πυρήνα σιδερένιου σύρματος, στα οποία γνώριμα υλικά και γλώσσες μεταμορφώνονται και λαμβάνουν νέα υπόσταση επιβεβαιώνοντας την γυναικεία συνείδηση. Τα έργα της σειράς Libri (Βιβλία), τα οποία άρχισε να δημιουργεί τη δεκαετία του ογδόντα, αποτελούν κεντρικό κομμάτι της έκθεσης.
Η έκθεση στη γκαλερί Gramma_Epsilon αφορά στα πιο πρόσφατα έργα της: η εγκατάσταση της σειράς έργων Tondi (Κύκλοι), 2019, όπου η καλλιτέχνιδα, κατ' εξαίρεση, εγκαταλείπει, σχεδόν ολοκληρωτικά, τη χρήση του νήματος, επικεντρώνεται στην γραφική τέχνη. Το έργο αποτελείται από δεκατρία στοιχεία που – όπως τονίζει η Simona Campus στον κατάλογο της έκθεσης – «περιλαμβάνουν πολλά από τα προσωπικά της σύμβολα, από αφηρημένα πλέγματα μέχρι αστικά προφίλ, σαν ένα είδος ημερολογίου, μια καλειδοσκοπική σύνθεση, που διατηρεί, ωστόσο, την σχολαστικότητα, όπως πάντα». Προσθέτει ότι «στα έργα Spine (Αγκάθια) και il Nido (Η Φωλιά), 2022, η καλλιτέχνιδα διατηρεί τις κυκλικές μορφές αλλά επαναφέρει το νήμα και το σίδερο.
Τέλος, το πολύ πρόσφατο και αδημοσίευτο ακόμα έργο Libri (Βιβλία), οι σελίδες αποδομούνται, ανοίγουν και ανασυντίθενται για να σχηματίσουν μια νέα αντικειμενική διάσταση. Αυτά τα έργα χαρακτηρίζονται από ένα ανανεωμένο εκφραστικό όραμα και ταυτόχρονα από μια σπάνια συνοχή, που απεικονίζει την αδυσώπητη δύναμη αυτής της καλλιτέχνιδας, η οποία τώρα στα ενενήντα της, κατάφερε να διασχίσει με πλήρη επίγνωση το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και να αγκαλιάσει πλήρως τον 21ο». 

Franca Sonnino. Thread, Sign, Space
Franca Sonnino. Thread, Sign, Space
Franca Sonnino. Thread, Sign, Space
Franca Sonnino. Thread, Sign, Space