Η CURRENT Athens είναι μία πλατφόρμα μη ιεραρχικής προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Εξώφυλλα: #17 Δήμητρα Κονδυλάτου
Έκθεση: 15.11.2022, 19:00
15.11.2022-10.12.2022
14.12.2022

Tuesday-Sunday: 18.00-22.00

Προσθήκη στο ημερολόγιο 2022:11:15 19:00:00 2022:12:10 02:00:00 Europe/Athens Aye mari x Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ: heat and run, a summer tale Aye mari x Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ: heat and run, a summer tale - More informations on /el/events/event/3989-aye-mari-x-cantina-antisosial-heat-and-run-a-summer-tale Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ Βασιλεία Κάγκα

O ΧΩΡΟΣ: Η Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ βρίσκεται στην ίδια στοά, απέναντι από την Cantina Social, το αγαπημένο μπαρ στο Ψυρρή και λειτουργεί σαν το σαλόνι της. Άλλωστε, η τέχνη και η νυχτερινή ζωή εμπεριείχε πάντα η μία την άλλη.
Το Aye Mari είναι μια σειρά εκθέσεων που επιμελείται η Βασιλεία Κάγκα. Ξεκίνησε στο Βερολίνο το 2017 και τώρα φιλοξενείται στην Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ.
Η συνεργασία μεταξύ της σειράς Aye Mari και της Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου, εμπνεόμενο από τα σαλόνια της δεκαετίας του 19ου αιώνα*, τότε που γυναίκες μαζεύονταν σε κυριολεκτικά σαλόνια και μπορούσαν έτσι να ανταλλάσσουν ιδέες, κριτικές, να διαβάζουν τα δικά τους έργα και να ακούνε τα έργα και τις ιδέες άλλων διανοουμένων. Το Aye Mari X Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ φιλοδοξεί να είναι ένας χώρος για όλες τις περιθωριοποιημένες ταυτότητες που θέλουν να δημιουργήσουν μια ρήξη στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.
Το Aye Mari X Cantina Antisocial AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ αμφισβητεί την κυρίαρχη χρήση της γλώσσας των καλλιτεχνικών κειμένων, γι' αυτό και τα κείμενα των εκθέσεων θα είναι σύντομα, θα προσπαθούμε να αφήσουμε την τέχνη να μιλήσει από μόνη της ή να δημιουργούμε κείμενα ποιητικά, μανιφέστα που ενδεχομένως να αποτελούν και τα ίδια έργα τέχνης. Το Aye Mari X Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ ονειρεύεται να παρουσιάζει πολιτική τέχνη ή και όχι.

*Η ιστορία του σαλονιού δεν είναι καθόλου απλή. Το σαλόνι έχει μελετηθεί σε βάθος από ένα μείγμα φεμινιστριών, μαρξιστών, πολιτισμικών και κοινωνικών ιστορικών. Ήταν μια ιταλική εφεύρεση του 16ου αιώνα, η οποία άκμασε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του 17ου έως και του 19ου αιώνα. Η Γερτρούδη Στάιν ήταν γνωστή οικοδέσποινα σαλονιού στο Παρίσι, στο οποίο συναντήθηκαν οι κεντρικές μορφές του μοντερνισμού στη λογοτεχνία και την τέχνη.

TO ΚΕΙΜΕΝΟ: HΛΙΟΣ Ή ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ; ΦΤΗΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Ή ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΣ; ΝΕΟ HYPE Ή ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ;
Η σειρά Aye Mari X Cantina AΝΤΙΣΟΣΙΑΛ ξεκινά με το Heat and Run: a summer tale.
Ποια είναι η ουσία του ελληνικού καλοκαιριού; Κάθε καλοκαίρι εκατομμύρια τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα ως τον κορυφαίο προορισμό των διακοπών τους, με τις περισσότερες ημέρες ηλιοφάνειας ανά έτος και ώρες ηλιοφάνειας ανά ημέρα, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι είναι η πιο ζεστή ευρωπαϊκή χώρα ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από το διεθνές κεφάλαιο και τα διεθνή πολιτιστικά ινστιτούτα μέχρι τους αναρχοτουρίστες και τον hyped καλλιτεχνικό κόσμο, η Ελλάδα γίνεται αντιληπτή ως μία ακαλλιέργητη επενδυτική γη ή ως ένας τόπος αντικουλτούρας. Οπότε μάλλον η Ελλάδα τα έχει όλα: ΗΛΙΟ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΝΗΣΙΑ, ΦΘΗΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑ (για ποιους;). Εν τω μεταξύ, το 28,9% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, οι μπάτσοι είναι παντού, έννοιες όπως ΤΑΞΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ/ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ/ΟΜΟΦΟΒΙΑ/ΤΡΑΝΣΟΦΟΒΙΑ/ΧΟΝΤΡΟΦΟΒΙΑ/ΜΙΣΑΝΑΠΗΡΙΣΜΟΣ είναι απόλυτα ενσωματωμένες στην ελληνική κοινωνία, γυναικοκτονίες κάθε μήνα, διαφθορά, εξευγενισμός, ενοίκια όλο και πιο ψηλά. Ωστόσο, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, όλα/-ες/-οι περιμένουμε το καλοκαιράκι για να τα ξεχάσουμε όλα και να αποκτήσουμε αυτό το summer state of mind, διότι το καλοκαίρι για κάποιες/-α/ους από εμάς είναι αυτό το ουτοπικό χωροχρονικό συνεχές έξω από το καπιταλιστικό σύστημα. Τι συμβολίζει λοιπόν το καλοκαίρι στο συλλογικό φαντασιακό μας ασυνείδητο; Το Heat and run θα προσπαθήσει να απεικονίσει τις δύο όψεις του ίδιου αυτού νομίσματος.

Aye mari x Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ: heat and run, a summer tale