Η CURRENT Athens είναι μία πλατφόρμα μη ιεραρχικής προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Εξώφυλλα: #17 Δήμητρα Κονδυλάτου

LEAVE AND LET US GO

Επιμέλεια: Σύλβια Σαχίνη
Είσοδος: Δωρεάν
Εγκαίνια: 30.11.2022, 18:00
30.11.2022-02.02.2023

Τετάρτη, Σάββατο: 12:00-18:00,
Πέμπτη, Παρασκευή: 14:00-20:00
και κατόπιν ραντεβού

Προσθήκη στο ημερολόγιο 2022:11:30 18:00:00 2023:02:02 23:06:00 Europe/Athens LEAVE AND LET US GO LEAVE AND LET US GO - More informations on /el/events/event/4030-leave-and-let-us-go MISC ATHENS Σύλβια Σαχίνη

“In my homeland, dreams have been suspended.
We live by tiny details.
We take to the streets like prisoners who are finally set free.
We sing. We play. We dance until our bodies shudder at the hope that our country might finally be ours.
Then, we weep.
No, we must wish that we will sleep through the night and wake up the next morning.”
"I Dream of My Homeland" - Aya Mansour

Μια αλυσίδα ενεργειών, υποκείμενα που υπαγορεύουν και διαβάζουν, ένας αφηγητής και ένας ομιλητής, παραμυθάδες και ακροατές. Μια προσπάθεια συλλογής παρά απεικόνισης. Το πρωτόγνωρο δεν είναι η στενή οπτική μιας εμπόλεμης ζώνης - όπου αποσπάσματα τρόμου εναλλάσσονται με εικόνες μάχης , αλλά ο τρόπος που βλέπουμε και ακούμε αυτά που λένε.

Το Leave and Let Us Go αποτελείται από διάφορες δράσεις που περιλαμβάνει φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, βίντεο, συνομιλίες και συνεντεύξεις που διεξήγαγε η Howland κατά τη διαμονή της στο Ιράκ, καθώς και φωτογραφίες και βίντεο από τα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων. Κάθε προσέγγιση προϋποθέτει πάντοτε την προσωπική επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Η βίντεο-εγκατάσταση αποτελείται από τρεις βιντεοταινίες οι οποίες προβάλλονται ταυτόχρονα η μία δίπλα στην άλλη. Αφηρημένες αντιθέσεις που περιστρέφονται γύρω από το φύλο και την κοινωνία, το άτομο και την ομάδα.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι το έργο ‘Mosul Road 88km’ είναι φτιαγμένο με τον πιο απλό τρόπο, καταγράφοντας σπιθαμή προς σπιθαμή την πλήρη απόσταση των 88 χιλιομέτρων.

"Καθισμένη πάνω σε ένα Landcruiser, κάθε τρία δευτερόλεπτα τραβούσα μια φωτογραφία του τοπίου που περνούσε από το φακό μου. Συνένωσα ψηφιακά τις εικόνες που προέκυπταν σε ένα άπειρο πανόραμα: από μια τοπική αγορά στο Ερμπίλ, όπου η ζωή μοιάζει να είναι συνηθισμένη, καταλήγοντας στα ερείπια του τζαμιού Al Nuri στη δυτική Μοσούλη, το οποίο καταστράφηκε το 2017 - και όπου ο ηγέτης του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi ανακήρυξε το χαλιφάτο τον Ιούλιο του 2014" - εξηγεί η Howland.

Αυτό που αποτελεί πρόκληση είναι η ανατροπή, στο να γινόμαστε από θεατές, σκηνοθέτες. Μια καταγραφή σε αληθινό χρόνο της πραγματικότητας μιας χώρας που βρίσκεται σε σύγκρουση - εμείς καλούμαστε να κρίνουμε και να αποσπάσουμε τα αξιοσημείωτα ειδησεογραφικά θραύσματα. Η Howland προσπαθεί να κάνει την εμπειρία όσο το δυνατόν πιο άμεση και ανεπηρέαστη. Τα 88 χιλιόμετρα της οδού Μοσούλης ξεδιπλώνονται σε αντικριστούς τοίχους, φανερώνοντας ανθρώπους σε κίνηση, κάτι από τη συλλογική συνθήκη, τα έθιμα, τις συμπλοκές και τα συναισθήματα τους.

To Leave and Let Us Go συμπεριλαμβάνει επιπλέον, ένα ογκώδες αρχείο, που συλλέχθηκε μεταξύ 2017-2020, αποτελούμενο από 350.000 εικόνες και βίντεο από τα κινητά τηλέφωνα ανθρώπων που συνάντησε η Howland σε όλο το Ιράκ. Μας παρουσιάζει μια αυθεντική ματιά στη ζωή των Ιρακινών, όπως καταγράφεται μέσα από τα μάτια τους. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τα βίντεο και τις εικόνες από τα κινητά τους τηλέφωνα και συμμετέχουν ενεργά στην τελική επιλογή του υλικού, "παίρνουν τον έλεγχο" της αφήγησης και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται οι ίδιοι, οι ζωές τους και η χώρα τους. Το Ιράκ έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, οι Ιρακινοί δεν είχαν κανέναν έλεγχο στην αφήγηση της χώρας. Η Howland προσπαθεί να δημιουργήσει έναν χώρο ανοιχτών σχέσεων μεταξύ φωτογράφων, φωτογραφιζόμενων προσώπων και θεατών, χωρίς τη διαμεσολάβηση κανόνων, ηγετών ή την αγορά.

Το έργο της Howland έχει σημειώσει σημαντική κριτική επιτυχία, ενώ μερικές φορές έχει προκαλέσει και αντιδράσεις. Για να κατανοήσουμε το άτομο πρέπει να το δούμε στο πλαίσιο της κουλτούρας που το διαμορφώνει. Ενώ υποδεικνύει την πολύπλοκη φύση της κατάστασης των γυναικών στη σύγχρονη Ανατολή, ανοίγεται σκόπιμα σε πολλαπλές αναγνώσεις, φτάνοντας ωστόσο προς οικουμενικές συνθήκες. Το έργο διερευνά επίσης τη σημασία της μνήμης, της φωτογραφίας και της οπτικής κουλτούρας των ανδρών και των γυναικών σε περιόδους πολέμου.

Το έργο συνδέεται με το ποίημα "I Dream of My Homeland", που γράφτηκε από την Aya Mansour ως απάντηση στο έργο. Πρόκειται για την ιστορία της παιδικής ηλικίας μιας γυναίκας που κυριεύτηκε από τον πόλεμο και μεγάλωσε με αμερικανικές βόμβες να προσγειώνονται στο σπίτι της και που πήγε σχολείο κατά την άνοδο της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια του ISIS. Ένα αποκαρδιωτικό έργο, το οποίο δομείται γύρω από την έννοια της ζωής, του θανάτου, της ευτυχίας, της θλίψης, της επιβίωσης και της πραγματικότητας, εξακολουθώντας να συνδέεται με την πιο ισχυρή έννοια, τη μυστικιστική ομορφιά της ελπίδας.

LEAVE AND LET US GO