Η CURRENT Athens είναι μία πλατφόρμα μη ιεραρχικής προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Εξώφυλλα: #17 Δήμητρα Κονδυλάτου

Μεταμορφώσεις

Επιμέλεια: miss dialectic
Είσοδος: Δωρεάν
Εγκαίνια: 25.01.2023, 18:00

A FOREST (χάρτης)
Τετάρτη–Παρασκευή 18:00–20:00
Σάββατο 13:00–15:00
& κατόπιν συνεννόησης

DOLCE Σίνα 62, 10672 Νεάπολη, Αθήνα (χάρτης)
Τρίτη & Πέμπτη 11:00–18:00
& κατόπιν συνεννόησης

Προσθήκη στο ημερολόγιο 2023:01:25 18:00:00 2023:01:25 18:00:00 Europe/Athens Μεταμορφώσεις Μεταμορφώσεις - More informations on /el/events/event/4131-metamorfoseis A FOREST miss dialectic

Η ομάδα επιμέλειας εκθέσεων και δράσεων σύγχρονης τέχνης miss dialectic παρουσιάζει το διακαλλιτεχνικό πρότζεκτ Μεταμορφώσεις που αποτελεί ένα αφιέρωμα στις σύγχρονες μορφές αφήγησης και αναπτύσσεται γύρω από τα παραμύθια και τη σύνδεσή τους με την εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία. Μέσα από το κάλεσμα και τη συμμετοχή τριάντα οκτώ νέων επαγγελματιών της τέχνης και άλλων συναφών πεδίων του σύγχρονου πολιτισμού, δημιουργείται ένα συλλογικό αφήγημα από τριάντα έργα στο σύνολό τους. Πρόκειται για μια πολυφωνική «σύνθεση» που εισάγει το κοινό σε ιστορίες που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν και μέλλον, παίρνοντας διαφορετικές μορφές – σχέδια, κολάζ, σκίτσα, παρτιτούρες, κείμενα, διηγήματα, ποιήματα, ηχητικά έργα, φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, κ.ά. Αφηγητές είναι εικαστικοί καλλιτέχνες, επιμελητές εκθέσεων τέχνης, συγγραφείς, αρχιτέκτονες, designers, ενδυματολόγοι και άλλοι σύγχρονοι δημιουργοί.

Στο πρότζεκτ Μεταμορφώσεις συμμετέχουν οι Γιαννίκος Βασιλούλης, Εύα Βασλαματζή, Πάκυ Βλασσοπούλου, Δανάη Γιαννόγλου, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Μυρτώ Κατσιμίχα, Φάνης Καφαντάρης, Δήμητρα Κονδυλάτου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Καρολίνα Κρασούλη, Παναγιώτης Λουκάς, Ναταλία Μαυρωτά, Ελένη Μπαγάκη, Παναγιώτης Μπάρας, Κοσμάς Νικολάου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Ρήγα, Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία, Εύη Σουγκάρα, Στεφανία Στρούζα, Κατερίνα Π. Τριχιά, Εβίτα Τσοκάντα, Φωτεινή Χανδρά, Κλέα Χαρίτου, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, CLOTHESLINES (Ελευθερία Αράπογλου & Μέτυ Τσουκάτου), Fake Office, hush—hush, Hypercomf, Jacob Moe, Raffaela Naldi Rossano, Phantom Investigations (Ινώ Βαρβαρίτη & Γιάννης Δελαγραμμάτικας).

Το πρότζεκτ περιλαμβάνει ένα δημόσιο πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων με περφόρμανς, παρουσιάσεις, αναγνώσεις, που πραγματοποιούνται σποραδικά και νομαδικά. Το εκθεσιακό πρόγραμμα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικά επεισόδια συνολικής διάρκειας έξι εβδομάδων σε διαφορετικά μέρη «δορυφόρους» στο κέντρο της Αθήνας. Οι δράσεις παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2022/2023.

Πυρήνα της δημόσιας έκθεσης αποτελεί ο εργαστηριακός χώρος A FOREST (Καλλιδρομίου 40, Εξάρχεια) που μεταμορφώνεται σταδιακά, ενώ τα έργα που φιλοξενεί εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα. Ο χώρος όπου στεγάζονται οι εκδόσεις DOLCE (Σίνα 62, Νεάπολη) λειτουργεί ως βασικός δορυφόρος του διακαλλιτεχνικού εγχειρήματος, καθώς όχι μόνο φιλοξενεί έργα, που συνυπάρχουν αρμονικά με τα βιβλία του καταστήματος, αλλά και δημόσιες δράσεις (book launch, παρουσιάσεις) που είναι μέρος του πρότζεκτ.

Για έξι συνεχόμενες εβδομάδες τόσο οι περαστικοί της οδού Καλλιδρομίου και της οδού Σίνα, όσο και οι επισκέπτες των δύο χώρων έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν σε μια σειρά εκθέσεων που διαδέχονται η μία την άλλη και που μαζί συνθέτουν τις Μεταμορφώσεις. Παράλληλα, στην «τροχιά» του προγράμματος πραγματοποιούνται μεμονωμένες δράσεις και σε άλλους χώρους, όπως και σε υπαίθριες τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής που ορίζουν οι γειτονιές των Εξαρχείων, των Πευκακίων και της Νεάπολης:

Το πρώτο «κεφάλαιο» ανοίγει την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 18:00 στο A FOREST με τις «αφηγήσεις» της Στεφανίας Στρούζα, του Φάνη Καφαντάρη και του Γιαννίκου Βασιλούλη (25.–28.1.). Ακολουθούν οι παρουσιάσεις των έργων της Ελένης Ρήγα, της Εύης Σουγκάρα και των CLOTHESLINES (1.–4.2.), της Εύας Βασλαματζή και της Μαλβίνας Παναγιωτίδη, του Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπη και της Καρολίνας Κρασούλη (8.–11.2.), της Χρυσάνθης Κουμιανάκη και των Fake Office και hush—hush (15.–18.2.), της Πάκυς Βλασσοπούλου, της Δήμητρας Κονδυλάτου, της Φωτεινής Χανδρά και του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου (22.–25.2.), ενώ η εκθεσιακή σειρά ολοκληρώνεται μέσα από τη συμμετοχή του Βασίλη Παπαγεωργίου, της Κατερίνας Π. Τριχιά, των Hypercomf και του Jacob Moe (1.–4.3.).

Στον χώρο των εκδόσεων DOLCE παρουσιάζονται τα έργα της Ναταλίας Μαυρωτά, της Ελένης Μπαγάκη και του Παναγιώτη Μπάρα (25.1.–4.3.). Το έργο του Κοσμά Νικολάου παρουσιάζεται σε έναν χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα (22.–25.2.).

Οι ημέρες και ώρες της δημόσιας παρουσίασης της Ναταλίας Μαυρωτά, το book launch της Ελένης Μπαγάκη, όπως και της περφόρμανς της Αγνής Παπαδέλης Ρωσσέτου και του επιτελεστικού περιπάτου των Phantom Investigations (Ινώς Βαρβαρίτη και Γιάννη Δελαγραμμάτικα) θα ανακοινωθούν σύντομα. Η περφόρμανς της Δέσποινας Σανιδά-Κρεζία και του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου παρουσιάστηκε στον χώρο A FOREST στις 28 Δεκεμβρίου 2022.

Τα ηχητικά αρχεία των συζητήσεων ανάμεσα στη Μυρτώ Κατσιμίχα και τη Νίνα Παπακωνσταντίνου, στη Δανάη Γιαννόγλου και τη Raffaela Naldi Rossano, του διαλόγου ανάμεσα στην Εβίτα Τσοκάντα και στον Παναγιώτη Λουκά, όπως και της ομιλίας της Κλέας Χαρίτου θα είναι προσεχώς διαθέσιμα διαδικτυακά και ελεύθερα προσβάσιμα στον επίσημο ιστότοπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της miss dialectic.

Σημείο αφετηρίας του πρότζεκτ αποτελεί η ανίχνευση στο παραμύθι και η αναβίωσή του στη σύγχρονη τοπική πολιτιστική σκηνή. Το πρότζεκτ βασίζεται στο ερευνητικό έργο Μεταμορφώσεις. Τέχνες και παραμύθια. Μια σύγχρονη ανθολογία της Ελεάννας Παπαθανασιάδη, μέλους της miss dialectic, γύρω από τα παραμύθια και τις τέχνες, που πραγματοποιήθηκε το 2021 με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α. με συμμετέχοντες/ουσες τους/τις Γιαννίκο Βασιλούλη, Εύα Βασλαματζή, Πάκυ Βλασσοπούλου, Στάβια Γριμάνη, Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπη, Μυρτώ Κατσιμίχα, Φάνη Καφαντάρη, Δήμητρα Κονδυλάτου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Καρολίνα Κρασούλη, Παναγιώτη Λουκά, Ναταλία Μαυρωτά, Ελένη Μπαγάκη, Παναγιώτη Μπάρα, Κοσμά Νικολάου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλη Παπαγεωργίου, Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Ρήγα, Εύη Σουγκάρα, Στεφανία Στρούζα, Κατερίνα Π. Τριχιά, Εβίτα Τσοκάντα, Φωτεινή Χανδρά, Κλέα Χαρίτου, Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου, CLOTHESLINES (Ελευθερία Αράπογλου & Μέτυ Τσουκάτου), Fake Office, hush—hush, Hypercomf, Jacob Moe και Phantom Investigations (Ινώ Βαρβαρίτη & Γιάννη Δελαγραμμάτικα), και μεταμορφώθηκε σε έκδοση – σε σχεδιασμό της Ματίνας Νικολαΐδου.

Μπορείτε να βρείτε την ψηφιακή έκδοση εδώ:
tinyurl.com/metamorfoseis-digital

Μπορείτε να βρείτε τα βιογραφικά των καλλιτεχνών εδώ:
tinyurl.com/metamorfoseis-bios-GR

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις δράσεις και τα έργα εδώ:
tinyurl.com/metamorfoseis-erga-draseis-GR

Επίσκεψη
Χώροι
A FOREST, Καλλιδρομίου 40, 11473 Εξάρχεια, Αθήνα (χάρτης)
DOLCE, Σίνα 62, 10672 Νεάπολη, Αθήνα (χάρτης)
& άλλοι που θα ανακοινωθούν σύντομα
Διάρκεια
25 Ιανουαρίου – 4 Μαρτίου 2023
έξι εβδομάδες

Εγκαίνια
κάθε Τετάρτη στις 18:00
στο A FOREST

Ημέρες και ώρες επίσκεψης

A FOREST
Τετάρτη–Παρασκευή 18:00–20:00
Σάββατο 13:00–15:00
& κατόπιν συνεννόησης

DOLCE
Τρίτη & Πέμπτη 11:00–18:00
& κατόπιν συνεννόησης

Είσοδος ελεύθερη

Επιμέλεια
Η ομάδα επιμέλειας miss dialectic ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2019 και αποτελείται από την Ελεάννα Παπαθανασιάδη, την Κέλυ Τσιπνή-Κολαζά και την Κλέα Χαρίτου. Έχοντας ως αφετηρία τον προβληματισμό για τον κοινωνικό αντίκτυπο και τον επιμορφωτικό χαρακτήρα της τέχνης, η miss dialectic επιθυμεί ν' αναδείξει την καλλιτεχνική διαδικασία δοκιμάζοντας διαφορετικές επικοινωνιακές οδούς. Η ομάδα λειτουργεί ως 'art operator' ανοίγοντας έναν διάλογο με ένα διευρυμένο κοινό. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που στοχεύει στην τόνωση της εγχώριας καλλιτεχνικής παραγωγής και στη γεφύρωση τόσο της σύγχρονης τέχνης με την εκπαίδευση, όσο και της παράδοσης με τις νεότερες τεχνολογικές πρακτικές και επιστημονικές μεθόδους. Η miss dialectic επιχειρεί να καταδείξει τα στάδια της έρευνας και παραγωγής που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού έργου, ενώ παράλληλα, να επανανοηματοδοτήσει την κληρονομιά και την ιστορία στον παρόντα χώρο και χρόνο, στην παρούσα συνθήκη.

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη miss dialectic στο [email protected]
Ή επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες

missdialectic.org
facebook/missdialectic
instagram.com/missdialectic
flickr.com/photos/missdialectic

Το διακαλλιτεχνικό πρότζεκτ Μεταμορφώσεις της miss dialectic πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση και υπό την αιγίδα του YΠ.ΠΟ.Α. και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Μεταμορφώσεις