Η CURRENT Athens είναι μία πλατφόρμα μη ιεραρχικής προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Εγκαίνια: 08.02.2023, 18:00
08.02.2023-08.02.2023

Τετάρτη–Παρασκευή 18:00–20:00,
Σάββατο 13:00–15:00
& κατόπιν συνεννόησης

Προσθήκη στο ημερολόγιο 2023:02:08 18:00:00 2023:02:08 21:39:00 Europe/Athens Μεταμορφώσεις Επεισόδιο 3 Μεταμορφώσεις Επεισόδιο 3 - More informations on /el/events/event/4182-meta A FOREST

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου «ανοίγει» το τρίτο επεισόδιο (8.–11.2.) του εκθεσιακού προγράμματος των Μεταμορφώσεων στο A FOREST με έργα της Εύας Βασλαματζή και της Μαλβίνας Παναγιωτίδη, του Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπη και της Καρολίνας Κρασούλη.

Για έξι συνεχόμενες εβδομάδες η miss dialectic προσκαλεί τόσο τους περαστικούς της οδού Καλλιδρομίου όσο και τους επισκέπτες του χώρου A FOREST να περιπλανηθούν σε μια σειρά εκθέσεων που διαδέχονται η μία την άλλη και που μαζί συνθέτουν τις Μεταμορφώσεις. Τα δύο πρώτα επεισόδια ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση των έργων της Στεφανίας Στρούζα, του Φάνη Καφαντάρη, του Γιαννίκου Βασιλούλη (25.–28.1.), της Ελένης Ρήγα, της Εύης Σουγκάρα και της CLOTHESLINES (1.–4.2.).

Στα επόμενα επεισόδια ακολουθούν οι «αφηγήσεις» της Χρυσάνθης Κουμιανάκη, των Fake Office και hush—hush (15.–18.2.), της Πάκυς Βλασσοπούλου, της Δήμητρας Κονδυλάτου, της Φωτεινής Χανδρά, του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου (22.–25.2.), ενώ η εκθεσιακή σειρά στο A FOREST ολοκληρώνεται μέσα από τη συμμετοχή του Βασίλη Παπαγεωργίου, της Κατερίνας Π. Τριχιά, των Hypercomf και του Jacob Moe (1.–4.3.).

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου 5 (22.–25.2.) το έργο του Κοσμά Νικολάου θα παρουσιαστεί σε έναν ισόγειο χώρο στην οδό Καλλιδρομίου 42. 

Καθόλη τη διάρκεια της εκθεσιακής σειράς (25.1.–4.3.) τα έργα της Ναταλίας Μαυρωτά, της Ελένης Μπαγάκη και του Παναγιώτη Μπάρα φιλοξενούνται σε μία γωνιά ανάγνωσης στο βιβλιοπωλείο DOLCE.

Δημόσιο πρόγραμμα

Παράλληλα με το εκθεσιακό επεισόδιο 4, στο πλαίσιο του δημόσιου προγράμματος δράσεων των Μεταμορφώσεων η καλλιτεχνική ομάδα Phantom Investigations (που αποτελείται από την Ινώ Βαρβαρίτη και τον Γιάννη Δελαγραμμάτικα) παρουσιάζει την περιπατητική διάλεξη Στον κήπο των παραμυθιών. Οι δύο καλλιτέχνες επιχειρούν μια χαρτογράφηση διαδρομών σε φανταστικά μονοπάτια και μας προσκαλούν να περιπλανηθούμε μαζί τους σε παραμυθένιους κήπους της πόλης. Ο επιτελεστικός περίπατος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18.2. στις 12:00 στο πάρκο των Πευκακίων (σημείο συνάντησης: «θεατράκι» πίσω από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου) – γεωγραφικά ανάμεσα στο A FOREST και το DOLCE. Δήλωση συμμετοχής στο [email protected].

Οι ημέρες και ώρες της δημόσιας παρουσίασης του βιβλίου της Ναταλίας Μαυρωτά και του book launch της Ελένης Μπαγάκη στο DOLCE, όπως και πληροφορίες για τη χορευτική περφόρμανς της Αγνής Παπαδέλης Ρωσσέτου θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η περφόρμανς της Δέσποινας Σανιδά-Κρεζία και του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου παρουσιάστηκε στον χώρο A FOREST στις 28 Δεκεμβρίου 2022.

Ψηφιακές δράσεις

Τα ηχητικά αρχεία των συζητήσεων ανάμεσα στη Μυρτώ Κατσιμίχα και τη Νίνα Παπακωνσταντίνου, στη Δανάη Γιαννόγλου και τη Raffaela Naldi Rossano, της ομιλίας της Κλέας Χαρίτου, όπως και του «διαλόγου» ανάμεσα στην Εβίτα Τσοκάντα και στον Παναγιώτη Λουκά θα αναρτηθούν σύντομα στις σελίδες της miss dialectic στις πλατφόρμες SoundCloud και YouTube.

Πρόγραμμα εκθέσεων

Α FOREST

25.–28.1.
Επεισόδιο #1
Γιαννίκος Βασιλούλης, Φάνης Καφαντάρης, Στεφανία Στρούζα 

1.–4.2.
Επεισόδιο #2 
Ελένη Ρήγα, Εύη Σουγκάρα, CLOTHESLINES (Ελευθερία Αράπογλου & Μέτυ Τσουκάτου)

8.–11.2.
Επεισόδιο #3
Εύα Βασλαματζή & Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Καρολίνα Κρασούλη 

15.–18.2.
Επεισόδιο #4 
Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Fake Office & hush—hush

22.–25.2.
Επεισόδιο #5 
Πάκυ Βλασσοπούλου, Δήμητρα Κονδυλάτου, Φωτεινή Χανδρά, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου

1.–4.3.
Επεισόδιο #6 
Βασίλης Παπαγεωργίου, Κατερίνα Π. Τριχιά, Hypercomf, Jacob Moe

DOLCE

25.1.–4.3.
Ναταλία Μαυρωτά, Ελένη Μπαγάκη, Παναγιώτης Μπάρας

Οδηγός/Πρόγραμμα
Δείτε ή/και κατεβάστε τον οδηγό / το πρόγραμμα σε μορφή .pdf εδώ.

Περιγραφή πρότζεκτ

Το διακαλλιτεχνικό πρότζεκτ Μεταμορφώσεις αποτελεί ένα αφιέρωμα στις σύγχρονες μορφές αφήγησης. Μέσα από τη συμμετοχή τριάντα οκτώ νέων επαγγελματιών της τέχνης και άλλων συναφών πεδίων του σύγχρονου πολιτισμού, δημιουργείται ένα συλλογικό αφήγημα από τριάντα έργα στο σύνολό τους. Πρόκειται για μια πολυφωνική «σύνθεση» που εισάγει το κοινό σε ιστορίες που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν και μέλλον, παίρνοντας διαφορετικές μορφές – σχέδια, κείμενα, διηγήματα, ποιήματα, ηχητικά έργα, φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, γλυπτά, εγκαταστάσεις, βίντεο έργα, περφόρμανς, χορευτικά έργα, ενδύματα, κεντήματα, κ.ά. Αφηγητές είναι εικαστικοί καλλιτέχνες, επιμελητές εκθέσεων τέχνης, συγγραφείς, αρχιτέκτονες, designers, ενδυματολόγοι, κινηματογραφιστές και άλλοι σύγχρονοι δημιουργοί. 

Το πρότζεκτ περιλαμβάνει ένα δημόσιο πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων με περφόρμανς, παρουσιάσεις, αναγνώσεις, που πραγματοποιούνται σποραδικά και νομαδικά. Το εκθεσιακό πρόγραμμα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικά επεισόδια συνολικής διάρκειας έξι εβδομάδων σε διαφορετικά μέρη «δορυφόρους» στο κέντρο της Αθήνας. Πυρήνα της δημόσιας έκθεσης αποτελεί ο εργαστηριακός χώρος A FOREST (Καλλιδρομίου 40, Εξάρχεια) που μεταμορφώνεται σταδιακά, ενώ τα έργα που φιλοξενεί εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα. Ο χώρος όπου στεγάζονται οι εκδόσεις DOLCE (Σίνα 62, Νεάπολη) λειτουργεί ως βασικός δορυφόρος του διακαλλιτεχνικού εγχειρήματος, καθώς όχι μόνο φιλοξενεί έργα, που συνυπάρχουν αρμονικά με τα βιβλία του καταστήματος, αλλά και δημόσιες δράσεις (book launch, παρουσιάσεις) που είναι μέρος του πρότζεκτ. 

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις δράσεις και τα έργα εδώ:
tinyurl.com/metamorfoseis-erga-draseis-GR

Συμμετέχουν οι Γιαννίκος Βασιλούλης, Εύα Βασλαματζή, Πάκυ Βλασσοπούλου, Δανάη Γιαννόγλου, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Μυρτώ Κατσιμίχα, Φάνης Καφαντάρης, Δήμητρα Κονδυλάτου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Καρολίνα Κρασούλη, Παναγιώτης Λουκάς, Ναταλία Μαυρωτά, Ελένη Μπαγάκη, Παναγιώτης Μπάρας, Κοσμάς Νικολάου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Ρήγα, Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία, Εύη Σουγκάρα, Στεφανία Στρούζα, Κατερίνα Π. Τριχιά, Εβίτα Τσοκάντα, Φωτεινή Χανδρά, Κλέα Χαρίτου, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, CLOTHESLINES (Ελευθερία Αράπογλου & Μέτυ Τσουκάτου), Fake Office, hush—hush, Hypercomf, Jacob Moe, Raffaela Naldi Rossano, Phantom Investigations (Ινώ Βαρβαρίτη & Γιάννης Δελαγραμμάτικας).

Μπορείτε να βρείτε τα βιογραφικά των δημιουργών εδώ:
tinyurl.com/metamorfoseis-bios-GR

Σημείο αφετηρίας του πρότζεκτ αποτελεί η ανίχνευση στο παραμύθι και η αναβίωσή του στη σύγχρονη τοπική πολιτιστική σκηνή. Το πρότζεκτ βασίζεται στο ερευνητικό έργο Μεταμορφώσεις. Τέχνες και παραμύθια. Μια σύγχρονη ανθολογία της Ελεάννας Παπαθανασιάδη, μέλους της miss dialectic, γύρω από τα παραμύθια και τις τέχνες, που πραγματοποιήθηκε το 2021 με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α. και μεταμορφώθηκε σε έκδοση – σε σχεδιασμό της Ματίνας Νικολαΐδου.

Μπορείτε να βρείτε την ψηφιακή έκδοση εδώ:
tinyurl.com/metamorfoseis-digital

Επίσκεψη
 
Χώροι εκθεσιακού προγράμματος
A FOREST, Καλλιδρομίου 40, 11473 Εξάρχεια, Αθήνα (χάρτης)
DOLCE, Σίνα 62, 10672 Νεάπολη, Αθήνα (χάρτης)

για το επεισόδιο 5: Καλλιδρομίου 42, 11473 Εξάρχεια, Αθήνα (χάρτης)

Χώροι δημόσιων δράσεων
«Θεατράκι» στο πάρκο Πευκακίων (σημείο συνάντησης, 28.2., 12:00, χάρτης)
& άλλοι που θα ανακοινωθούν σύντομα

Διάρκεια
25 Ιανουαρίου – 4 Μαρτίου 2023 
έξι εβδομάδες

Εγκαίνια
κάθε Τετάρτη στις 18:00
στο A FOREST 

Ημέρες και ώρες επίσκεψης 

A FOREST
Τετάρτη–Παρασκευή 18:00–20:00
Σάββατο 13:00–15:00
& κατόπιν συνεννόησης

DOLCE
Τρίτη & Πέμπτη 11:00–18:00
& κατόπιν συνεννόησης

Επιμέλεια
 
Η ομάδα επιμέλειας miss dialectic ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2019 και αποτελείται από την Ελεάννα Παπαθανασιάδη, την Κέλυ Τσιπνή-Κολαζά και την Κλέα Χαρίτου. Έχοντας ως αφετηρία τον προβληματισμό για τον κοινωνικό αντίκτυπο και τον επιμορφωτικό χαρακτήρα της τέχνης, η miss dialectic επιθυμεί ν' αναδείξει την καλλιτεχνική διαδικασία δοκιμάζοντας διαφορετικές επικοινωνιακές οδούς. Η ομάδα λειτουργεί ως 'art operator' ανοίγοντας έναν διάλογο με ένα διευρυμένο κοινό. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που στοχεύει στην τόνωση της εγχώριας καλλιτεχνικής παραγωγής και στη γεφύρωση τόσο της σύγχρονης τέχνης με την εκπαίδευση, όσο και της παράδοσης με τις νεότερες τεχνολογικές πρακτικές και επιστημονικές μεθόδους. Η miss dialectic επιχειρεί να καταδείξει τα στάδια της έρευνας και παραγωγής που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού έργου, ενώ παράλληλα, να επανανοηματοδοτήσει την κληρονομιά και την ιστορία στον παρόντα χώρο και χρόνο, στην παρούσα συνθήκη.

Μεταμορφώσεις Επεισόδιο 3