Η CURRENT Athens είναι μία πλατφόρμα μη ιεραρχικής προώθησης της σύγχρονης τέχνης.

Ένα ταξίδι στο άγνωστο: Artist Talks

Είσοδος: Δωρεάν
Ομιλία: 27.11.2017, 19:00
27.11.2017-27.11.2017
Προσθήκη στο ημερολόγιο 2017:11:27 19:00:00 2017:11:27 23:47:00 Europe/Athens Ένα ταξίδι στο άγνωστο: Artist Talks Ένα ταξίδι στο άγνωστο: Artist Talks - More informations on /el/events/event/781-into-the-unknown-artist-talks Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σας προσκαλεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, σε μια συζήτηση με τους καλλιτέχνες Larissa Sansour και Pierre Jean Gilloux, οι οποίοι συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο.

Έχοντας εργαστεί και οι δύο σε άλλα πεδία, αυτό του ντοκιμαντέρ και της φωτογραφίας αντιστοίχως, εστίασαν στην επιστημονική φαντασία, προκειμένου να προσεγγίσουν και να εξερευνήσουν διαφορετικές θεματικές ο καθένας, επωφελούμενοι από την ελευθερία και την ποιητικότητα που προσφέρει το συγκεκριμένο είδος.

Από τη μια πλευρά, η Sansour διερευνά το ρόλο του μύθου και της φαντασίας και το συνδυασμό της ιστορικής καταγραφής με την αρχαιολογία, όπως και τη σχέση όλων αυτών με τη συλλογική ψυχολογία και την κατασκευή μνήμης.  Όλα αυτά τα εξερευνά με εργαλείο και όχημα την ποιητικότητα και πολλές φορές το χιούμορ του sci -fi, καθώς και τη χρήση πολλών αναχρονιστικών στοιχείων, όπως παραδοσιακή μουσική, κεραμική, ανθρώπινες μορφές κ.ά., που σχετίζονται με την καταγωγή της- η Sansour έχει γεννηθεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ-, ανάγοντας τα ερωτήματα αυτά από προσωπικά σε οικουμενικά. Το έργο της, συνδυάζοντας βίντεο, επιτελέσεις και εγκαταστάσεις, βαθιά ποιητικό και προσωπικό, εγείρει πολιτικά ερωτήματα και συχνά έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Η χρήση αναχρονιστικών στοιχείων εντοπίζεται και στο έργο του  Pierre Jean Gilloux. Σε πολλά έργα του ο καλλιτέχνης συνεργαζόμενος με αρχιτέκτονες ανασυνθέτει και ‘πειράζει’ την εικόνα του σύγχρονου Τόκιο δημιουργώντας και συνδυάζοντας αλλεπάλληλα ιστορικά επίπεδα με ουτοπικές προτάσεις για πόλεις του μέλλοντος. Ο διάλογος μεταξύ πραγματικότητας και εικονικότητας επιτυγχάνεται με ποικίλες τεχνικές, τα εικονικά τοπία ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του θεατή παρουσιάζοντας μια τεράστια ερημοποιημένη πόλη που ακόμη αναζητά τις ισορροπίες της μεταξύ της παράδοσης και της ακραίας τεχνολογικής προόδου, διαδρομές από το αστικό κλειστοφοβικό τοπίο σε καταπράσινα δάση της ιαπωνικής επαρχίας, όλα επανασχεδιασμένα με συνδυασμό τεχνικών όπως τρισδιάστατα γραφικά, πανοραμική φωτογραφία, βίντεο κ.ά.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κυριακή Γονή.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινάει μια ώρα πριν την έναρξη στο χώρο της εκδήλωσης.

Ένα ταξίδι στο άγνωστο: Artist Talks

© Into the Unknown: A Journey Through Science Fiction, Film Still. In the Future They Ate from the Finest Porcelain, Larissa Sansour/Soren Lind, 2015. Courtesy of the artist and Sabrina Amrani